Genç Bayrak Gazetesi

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü

Çağdaş sağlık hizmeti anlayışı, öncelikle sağlığın koruması ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede ele alındığında,
günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirilmektedir.
Hijyen sözcüğü, sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanır.
Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından
basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir.
ELLERİMİZİ NEDEN YIKAMALIYIZ?
Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran
organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki, hem kendimizin
hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler
basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir.
Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle,
yetersiz el hijyeni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına neden olan başlıca
etmenler arasında yer almaktadır. Yüksek morbidite, mortalite ve tedavi maliyetine neden olan bu enfeksiyonlardan korunmaya
yönelik tedbirlerin başında, yeterli el hijyeninin sağlanması gelir. Yeterli el hijyeni aynı zamanda, besin kaynaklı hastalıkların
azaltılmasında, okullarda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, parazit ve mantarların gelişiminin
önlenmesinde de basit ancak en etkili koruma yöntemidir.
ELLERİMİZİ NE ZAMAN
YIKAMALIYIZ?
Ellerimiz gün boyunca kirlenir. Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve
kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir
ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız.Eller;
 Yemek hazırlamadan önce,
 Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
 Hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra,
 Tuvaleti kullandıktan sonra,
 Çocukların altını değiştirdikten sonra,
 Sigara içtikten sonra,
 Steril eldiven kullanmadan önce ve eldiven kullandıktan sonra,
 Pişmemiş gıdalara (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) temas ettikten sonra,
 Üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra (hapşırma, öksürme vb.),
 Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
 Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra,korunmasına
önemli bir katkı sağlanabilir. Gün içerisinde ellerinizi aşağıda belirtilen yöntemle sık sık yıkayınız.
 Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatın ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine
dağıtarak iyice köpürtün.
 Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kitle olarak seçilmiştir. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 15 Ekim tarihini “Dünya El Yıkama Günü” olarak ilan
etmiştir. SADECE EL YIKAMAKLA HER YIL BİR MİLYON ÇOCUĞUN HAYATININ KURTULABİLECEĞİNİ hatırlatır sağlıklı günler dilerim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ