Genç Bayrak Gazetesi

Sonbahar Hastalıklarından Lezzetli Çaylar ile Korunun

Sonbahar Hastalıklarından Lezzetli Çaylar ile Korunun

Sonbaharda bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Mutfağınızda genellikle bulunan malzemelerle hazırlayacağınız çaylar, hem metabolizmanızı kışa hazırlar, hem de vücudunuzun su ihtiyacını karşılar” dedi

Kışı daha sağlıklı ve fit geçirmek için önlemlerin şimdiden alınması gerektiğini söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, sağlıklı beslenme, su ve egzersiz üçlüsünü ihmal etmememiz gerektiği konusunda uyarıyor.

Su tüketimini artırmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, suya ek olarak farklı alternatiflere de yönelebileceğimizi söyleyen Aksoy, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, ekinezya ve böğürtlen gibi çayları öneriyor.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayın içinde bulunan epogalla-kateşin-gallat ve kafeinin birlikte yağ yakıcı etkisi vardır. Özellikle bel çevresini inceltir. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Günde 1-2 fincan yeşil çay içebilirsiniz.

KUŞBURNU
Kuşburnu, antioksidan olan likopen içerir. Aynı zamanda C ve E vitamininden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini yetersiz alınırsa iştahsızlık, halsizlik ve bağışıklık sisteminde güçsüzlük oluşabilir. İyi bir antioksidan kaynağı olan kuşburnu, yorgunluk hissini azaltır ve soğuk algınlığına da iyi gelir.

EKİNEZYA
Ekinezya, içerdiği A ve B vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve sodyum için güçlü bir kaynaktır. Vücutta enfeksiyonlarla savaşan kimyasalların salgılanmasını tetikler ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisinde etkili olur.

Hem sağlıklı hem de leziz içecekler

Diyetisyen Aksoy, çoğunlukla mutfaklarımızda bulunan malzemeler ile hazırlanabilecek, hem sağlıklı hem de içimi keyifli çay önerilerinde bulundu:

• Bir avuç ıhlamuru yıkayıp demliğe koyun. Tane karabiber, çubuk tarçın, taze ya da kuru zencefil, birkaç dilim elma ve limon kabuğu ile kaynatın. Gün içerisinde dilediğiniz kadar için.

• Bir bardak sıcak suyun içine, birkaç dilim zencefil koyup bekleyin. Üzerine limon sıkıp, bal ile tatlandırın.

• Bir çorba kaşığı ıhlamuru, bir poşet ekinezya çayı ile birlikte bir bardak suyun içinde demleyin. Üzerine limon sıkarak için.

• Birkaç dilim elma ve portakal kabuğu, çubuk tarçın, birkaç kakule ve karanfili, bir bardak sıcak suda demleyin. Süzerek için.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT
Havaların soğumasıyla birlikte su tüketiminin azalmaya başladığını söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Ancak vücudumuzun suya her zaman ihtiyacı vardır. Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre su içmesi gerekir. Çay, kahve gibi içecekler su yerine geçmez. Hatta idrarda artış yaparak, vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine yol açar. Yetersiz su tüketimi ayrıca, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açabilir” dedi.

Diyetisyen Aksoy, suyun hastalıklardan koruyucu etkisini de şöyle açıkladı, “Antioksidan sistemi, aldığımız meyve ve sebzelerle görevini başarıyla yerine getirdi. Şimdi oluşan artık maddelerin hücre dışına atılması lazım. Burada en önemli görev suya düşüyor. Bu nedenle, beslenmeniz kadar yeterli su tüketimine özen göstermek de, hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından biridir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ